Τελευταία νέα :

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κατηγορία Νέα / Ειδήσεις
Διαβάστηκε 409 φορές

Με λύπη σας ενημερώνουμε ότι ο αγαπητός και παγκοσμίως διακεκριμένος συνάδελφος Καθηγητής Γ. Σταματογιαννόπουλος, απεβίωσε εχθές στον τόπο διαμονής του στις Η.Π.Α.
Το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη της Ε.Α.Ε, εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλεια του μεγάλου αυτού κλινικού ιατρού και ερευνητή.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένειά του.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ 

• Ο Γιώργιος Σταματογιαννόπουλος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1958. Από το 1958 ως το 1960 εκπόνησε διδακτορική διατριβή με αντικείμενο τη θαλασσαιμία, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά ιδιαίτερου κύρους, όπως Nature, Blood και Lancet. Ειδικεύθηκε στην Εσωτερική Παθολογία και Αιματολογία ως εσωτερικός βοηθός στη Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με επιβλέποντες τους Καθηγητές Μαλάμο και Φαίδωνα Φέσσα. Η εργασία του και οι δημσιεύσεις της εποχής εκείνης με τον Φ. Φέσσα ήταν καθοριστικές για την επιλογή πορείας στην επιστημονική του εξέλιξη. Από το 1963 ανήκε στις τάξεις του Πανεπιστημίου Washington στο Seattle, όπου, το 1974 εκλέχθηκε Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής. Κατά το χρονικό διάστημα 1989-2005 υπήρξε Πρόεδρος του Τομέα Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου Washington, ενώ από το 1989 διεύθυνε το Markey Molecular Medicine Center.
• Ο Γ. Σταματογιαννόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος της American Society of Hematology όπως επίσης Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της American Society of Gene Therapy.
• Ήταν μέλος της American Academy of Arts and Sciences, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Θεσσαλίας και Κρήτης. Είναι κάτοχος πολλών βραβείων, μεταξύ άλλων του Βραβείου William Dameshek της American Society of Hematology, όπως επίσης και του Μεταλλίου Διακεκριμένης Έρευνας στην Αιματολογία Henry M. Stratton της ίδιας Εταιρείας και το βραβείο Ronald B. Scott του National Sickle Cell Disease Program των ΗΠΑ.
• Πριν ένα έτος η Αμερικανική Εταιρεία Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας τον τίμησε χορηγώντας του το βραβείο Sonia Skarlatos. Το περιοδικό Human Gene Therapy εκτύπωσε το 2016 τεύχος με τιμητικό αφιέρωμα σ’ αυτόν.
• Για πολλά χρόνια βασικό αντικείμενο της έρευνάς του ήταν η ρύθμιση της μεταστροφής της αιμοσφαιρίνης σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο. Ένα από τα μεταφραστικά αποτελέσματα της μελέτης του ήταν η ανάπτυξη προσεγγίσεων για την ενεργοποίηση της εμβρυικής αιμοσφαιρίνης, μέσω επαγωγής της ερυθροειδικής διαφοροποίησης των κυττάρων. Αυτή η μελέτη εισήγαγε τη χρήση της υδροξυουρίας στη θεραπεία της δρεπανοκυτταρικής και μικροδρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Για περισσότερο από 20 χρόνια συνεισέφερε στην ανάπτυξη της γονιδιακής θεραπείας για τις αιμοσφαιρινοπάθειες.
• Η πιο πρόσφατη έρευνά του εστιάσθηκε και στην ανάπτυξη της γονιδιακής θεραπείας για τη θαλασσαιμία σε κλινικό επίπεδο, μέσω μελετών που διενεργούνται στη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας στο ΓΝ «Γ. Παπανικολάου» στην Θεσσαλονίκη.
• Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 400 άρθρα και επέβλεψε ως εκδότης την έκδοση 12 επιστημονικών βιβλίων.
• Ο κ. Σταματογιαννόπουλος έφυγε στο εξωτερικό, όμως δεν ξέχασε την πατρίδα του και τους ανθρώπους της. Βοήθησε ουσιαστικά με πολλούς τρόπους:
• Εκπαίδευσε πολλούς ιατρούς και βιολόγους στο κέντρο του .
• Το 1972-1974 σχεδίασε και έθεσε σε λειτουργία το πρόγραμμα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας στην Κύπρο
• Διοργάνωσε το 2007 το Συνέδριο 4th Conference On Stem Cell Gene Therapy στην Χαλκιδική σε συνεργασία με την ΕΑΕ. Το συνέδριο αυτό για πρώτη φορά διεξήχθη εκτός των ΗΠΑ.
• Την 1η Νοεμβρίου 2008 ήταν επιστημονικός υπεύθυνος και Πρόεδρος της Ημερίδας «Ομφαλικά Μοσχεύματα (Βλαστοκύτταρα) σήμερα και αύριο: Λειτουργικά, κοινωνικά και ηθικά προβλήματα» που διοργάνωσε το ΔΣ της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας με επιτυχία στην Αθήνα.
• Συνέβαλε στη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.
• Συνέλεξε γενετικό υλικό από αρχαίες πηγές, από σύγχρονους Έλληνες από όλη την Ελλάδα και από τα γειτονικά κράτη σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ζωής. Οι μελέτες αυτές έχουν αρχίσει τμηματικά να δημοσιεύονται.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΑΡΧΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ.....

• Hemoglobin “pylos”: study of a hemoglobinopathy resembling thallassemia in the hterozygous, homozygous and double heterozygous state.
FESSAS P, STAMATOYANNOPOULOS G, KARAKLIS A.
Blood. 1962
• Absence of haemoglobin A2 in an adult.
FESSAS P, STAMATOYANNOPOULOS G.
Nature. 1962
• Serum-cholesterol and thalassemia trait.
FESSAS P, STAMATOYANNOPOULOS G, KEYS A.
Lancet. 1963
• Thalassaemia, Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase Deficiency, Sickling, and Malarial endemicity in Greece: a study of five areas’
STAMATOYANNOPOULOS G, FESSAS P.
Br Med J. 1964

.....

Genetic origins of the Minoans and Mycenaeans Lazarisis I ….STAMATOYIANNOPOULOS G .Nature 2017

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 10:46