Τελευταία νέα :

Οδηγίες για τον Εμβολιασμό Ασθενών με Αιματολογικά Νοσήματα έναντι του ιού SARS-COV-2

Μαρία Παγώνη
Ιωάννης Μπαλταδάκης
Ιωάννης Μπάτσης

Για το ΔΣ της ΕΑΕ

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2021

Ι. Εισαγωγή
Σε μια εποχή που υπάρχει παγκόσμια αβεβαιότητα για την πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-COV-2 και απορρύθμιση της κανονικότητας, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα..(διαβάστε περισσότερα)

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΕΦΙΕ)

27o Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας
&
15ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών

SAVE THE DATE: 16 – 18 Απριλίου
Epirus Palace Hotel, Ιωάννινα

 Εγγραφές ΕΔΩ
(Εγγραφές Early Bird έως 17/01/2021)

Υποβολή εργασιών ΕΔΩ
(Οι δηλώσεις θα παραμείνουν ανοιχτές έως και 14/02/2021)

 Όλες οι νέες πληροφορίες, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου και είναι διαθέσιμες ΕΔΩ

 

 

 

 

Δείτε στις Κατευθυντήριες Οδηγίες στην ιστοσελίδα της Ε.Α.Ε

https://www.eae.gr/el/information/guidelines

  • Τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ασφάλεια και την Επάρκεια Αίματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας νόσου COVID-19, μεταφρασμένες από το ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ-ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ
  • Τις συστάσεις Θρομβοπροφύλαξης σε ασθενείς με COVID 19 από το ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ
  • Τις κατευθυντήριες Οδηγίες για Πολυμεταγγιζόμενους και Χρονίως παρακολουθούμενους Πάσχοντες από Αιμοσφαιρινοπάθειες και COVID19 (σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του ΕΟΔΥ (11ος 2020) από το ΤΜΗΜΑ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΟΥ & ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΟΠΑΘΕΙΩΝ
  • Οδηγίες αντιμετώπισης ασθενών με Kακοήθειες συμπαγών οργάνων ή Aιματολογικές κακοήθειες και COVID-19, για τη συγγραφή των οποίων λήφθηκαν υπόψη οι γενικές συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι συστάσεις της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), οι συστάσεις της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ), οι συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), οι γενικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO), της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ΑSCO), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιματολογίας (EHA), της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας (ASH), και της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μεταμοσχεύσεων Αίματος και Μυελού των Οστών (EBMT), όπως προσπελάστηκαν την 7η Απριλίου 2020.

Μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμο της πανδημίας, σας ενημερώνουμε ότι η Γραμματεία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00 έως τις 15.00.

Την Παρασκευή θα είναι κλειστά.

Η επικοινωνία θα γίνεται τηλεφωνικά ή μέσω email και δεν θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση

Γραμματεία Ε.Α.Ε

Διαδικτυακή εκδήλωση Τμήματος Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών Ε.Α.Ε

Πολλαπλούν Μυέλωμα 2020 - 2021: Από τη θεωρία στην Πράξη

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Δείτε το Πρόγραμμα εδώ

Για να παρακολουθήσετε την Ημερίδα σε ζωντανή μετάδοση παρακαλούμε επισκεφθείτε το site www.livemed.gr
- Επιλέξτε το συνέδριο και έπειτα το εικονίδιο Go Virtual.
- Εάν έχετε ήδη λογαριασμό στο livemed χρησιμοποιήστε τους κωδικούς σας.
- Εάν είσαστε νέος χρήστης παρακαλούμε ακολουθήστε την διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού συμπληρώνοντας τα απαραίτητα πεδία στο Livemed.
- Η δημιουργία λογαριασμού στο livemed είναι δωρεάν και υποχρεωτική για την παρακολούθηση των διαλέξεων.
- Στη συνέχεια για να συνδεθείτε με την αίθουσα, επιλέγετε από το μενού που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης σας, την «Αίθουσα Συνεδριάσεων»
- Εάν σας ενδιαφέρει να παραλάβετε πιστοποιητικό παρακολούθησης, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας στη Ημερίδα μέσω της Εικονικής Γραμματείας, πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο «Εγγραφή», ώστε να αρχίσει να καταγράφεται ο χρόνος.

Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Εκ μέρους της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να σας προσκαλέσουμε στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί ως υβριδικό από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Το 31ο ΠΑΣ επρόκειτο να διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο η νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία από τον ιό SARS-COV-2 και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες του 2020, οδήγησε την Οργανωτική Επιτροπή στην “αναγκαστική“ επιλογή της διεξαγωγής του Συνεδρίου μας, χωρίς τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων. Ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, τα δεδομένα διαρκώς αλλάζουν, έτσι λοιπόν το Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο θα διεξαχθεί ως υβριδική εκδήλωση στην Αθήνα, με περιορισμένο αριθμό συνέδρων.

Η πρόοδος που συντελείται τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς της Αιματολογίας, κάνει επιτακτική την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση των Αιματολόγων και όλων των Επαγγελματιών Υγείας που ασχολούνται με τον αιματολογικό ασθενή, προκειμένου να εξασφαλισθεί για τους ασθενείς μας η βέλτιστη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση. Αυτός είναι ο κύριος στόχος όλων των επιστημονικών εκδηλώσεων της Ε.Α.Ε, με κορυφαία το Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση των νεότερων επιστημονικών εξελίξεων, η ανάδειξη της επιστημονικής δραστηριότητας των Ελλήνων Αιματολόγων, η ανταλλαγή απόψεων και η οικοδόμηση συνεργασιών.

Δυστυχώς οι συνέπειες της πανδημίας δυσχεραίνουν την υλοποίηση των δύο τελευταίων στόχων. Το στοίχημα λοιπόν για το Συνέδριο του 2020 είναι να διατηρήσει ακόμα, και στις παρούσες συνθήκες το καλύτερο δυνατό επίπεδο αλληλεπίδρασης μεταξύ των συνέδρων, ώστε να ευοδωθούν περαιτέρω συνεργασίες.

Η Επιστημονική και η Οργανωτική Επιτροπή καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, η τρέχουσα κατάσταση να μην επηρεάσει την αρτιότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος, η διάρκεια του οποίου θα είναι και φέτος δύο ημέρες, ενώ θα προηγηθεί μία ημέρα με τις Επιστημονικές Εκδηλώσεις των Φαρμακευτικών Εταιρειών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 31ου ΠΑΣ θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά συμπόσια, επιστημονικές αντιπαραθέσεις, διαλέξεις, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις και, όπως πάντα, το “Βήμα του Υποτρόφου” του Ιδρύματος της ΕΑΕ και τα συμπόσια για Νοσηλευτές και Τεχνολόγους. Μια ακόμη καινοτομία θα είναι η προσθήκη ειδικής θεματικής ενότητας υπό τον τίτλο “Πειραματική Αιματολογία, Βασική και Μεταφραστική Έρευνα“, η οποία θα συμπεριλάβει τις σχετικές πρωτότυπες εργασίες, καθώς υπάρχουν στην Ελλάδα σημαντικοί ερευνητές στα πεδία αυτά με διεθνή απήχηση, ενώ ο χώρος συνεχώς διευρύνεται και απέχει πλέον σημαντικά από την παραδοσιακή κλινική έρευνα.

Επίσης, σε “εναρμόνιση“ με τις ανάγκες που επιβάλλει η πανδημία, θα υπάρξει ειδική συνεδρία για το θέμα της λοίμωξης COVID-19, τις συνέπειες στη φροντίδα των αιματολογικών ασθενών και τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και ενδέχεται να υπάρξει νέα έξαρση που θα απαιτήσει υπεύθυνη στάση και εξειδικευμένες δράσεις.

Προφανώς βέβαια αυτός ο τρόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου, όπως υπαγορεύουν και οι τρέχουσες οδηγίες δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση των παραδοσιακών τελετών έναρξης και λήξης.

Ωστόσο η πρώτη μέρα του Συνεδρίου θα κλείσει με μία ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εναρκτήρια ομιλία.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν έγκριτοι ομιλητές από την Ελλάδα και την αλλοδαπή, ορισμένοι εκ των οποίων, θα συμμετάσχουν διαδικτυακά για πρακτικούς λόγους.

Παρά την πρωτοφανή αυτή κατάσταση, φιλοδοξούμε να σταθούμε αντάξια στην παράδοση των επιτυχημένων Αιματολογικών Συνεδρίων.

Η Επιστημονική Επιτροπή του 31ου ΠΑΣ, με την ενεργό συμμετοχή των εκπροσώπων των Επιστημονικών Τμημάτων, θα καταρτίσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχοντας ως στόχο την πολυεπίπεδη προσέγγιση των ερευνητικών, κλινικών και θεραπευτικών δεδομένων και εξελίξεων στην Αιματολογία.

Η ενεργός συμμετοχή όλων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, που εγγυάται την επιτυχία του Συνεδρίου μας.

Καλή αντάμωση!

Δείτε το  Πρόγραμμα εδώ

 e Posters εδώ

Την εποχή της πανδημίας του COVID 19 , τα ερωτήματα για το νέο ιό είναι και παραμένουν πολλά, προστίθενται καθημερινά νέες γνώσεις και οι οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες επικαιροποιούνται διαρκώς.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τις επικαιροποιημένες οδηγίες της American Society of Hematology για κακοήθη και μη κακοήθη αιματολογικά νοσήματα.

https://www.hematology.org/covid-19#faq

A novel coronavirus named SARS-CoV-2 of a zoonotic origin emerged in the beginning of this year and the infection called Coronavirus Diseases 2019 (COVID-19) started spreading worldwide. The classified COVID-19 a pandemic on March 19 with rapidly increasing number of cases in many countries in Europe and elsewhere. The pressure on the health care system is very high in several countries and increasing numbers of infected health care staff are being reported. Many European countries have imposed major restrictions on meetings, travel, and everyday life. This is likely to impact greatly on the transplant activity in Europe as in many other parts of the world...read more

Recommendations for hematologists in COVID-19 crisis COVID-19, caused by SARS-CoV-2, is expected to be a devastating infection in patients with active cancer. It should be taken seriously and managed rigorously without jeopardizing the curative chance of individual cancer patients. In view of the rapidly changing evidence and general situation the EHA Scientific Working Group Infections in Hematology has developed key questions and answers on the management of cancer patients with or at risk of COVID-19 

EHA-SWB-Infect-Manuscript-FAQ-COVID19