
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΕΑΕ 2024
23 Δεκεμβρίου, 2024ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με βαθιά θλίψη η Αιματολογική Κοινότητα αποχαιρετά τον Δρ Αθανάσιο Φάσσα, μια εμβληματική προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην επιστήμη και την κλινική πράξη της Αιματολογίας στην Ελλάδα.
Ο Δρ Φάσσας ανέλαβε τη διεύθυνση της νεοϊδρυθείσας το 1983 Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», όπου υπηρέτησε με αφοσίωση μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2010. Με όραμα, αφοσίωση και επιστημονική αριστεία, δημιούργησε μία πρότυπη Αιματολογική Κλινική και την πρώτη Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει σωτήριες θεραπείες σε πολλούς αιματολογικούς ασθενείς.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εξειδικεύθηκε στην Αιματολογία, την Ογκολογία και την Ανοσολογία στο Παρίσι. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στη μεταμόσχευση μυελού των οστών στην Ελβετία και την τεχνική της αυτόλογης μεταμόσχευσης στο Νοσοκομείο Saint-Antoine στο Παρίσι. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε στην Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ και αργότερα ανέλαβε τη διεύθυνση της Αιματολογικής Κλινικής του «Γ. Παπανικολάου».
Μεταξύ των πρωτοποριακών του επιτευγμάτων συγκαταλέγεται η εισαγωγή των υψηλών δόσεων χημειοθεραπείας (μεγαθεραπείες) το 1983, η αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού το 1985, καθώς και η εφαρμογή αλλογενών μεταμοσχεύσεων μυελού τη δεκαετία του 1990. Υπό τη διεύθυνσή του, η Αιματολογική Κλινική εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Μεταμόσχευσης Αίματος και Μυελού Οστών και η Μονάδα Μεταμόσχευσης κατέστη κέντρο αριστείας. Ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσαν την αυτομεταμόσχευση μυελού για αυτοάνοσα νοσήματα, σε συνεργασία με τη Γ’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική.
Η ερευνητική του δραστηριότητα επεκτάθηκε στη γονιδιακή θεραπεία και στις κυτταρικές θεραπείες για αιματολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα. Συμμετείχε ενεργά σε διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, ενώ η προσφορά του τιμήθηκε με το Βραβείο Αριστείας διακεκριμένου Έλληνα ερευνητή το 2004. Ήταν επίσης συνιδρυτής και συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού “Haema”, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης.
Η ζωή και το έργο του Δρ Φάσσα θα αποτελούν διαχρονικά πηγή έμπνευσης για την Αιματολογική Κοινότητα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.